Magische vragen van Deep Democracy

Wij begeleiden veel teams die vast zijn gelopen met elkaar of in de opdracht die ze hebben binnen de organisatie. Ze hebben elkaar letterlijk en figuurlijk vastgezet. Vastgezet in de meningen die ze over en weer hebben, in de opdracht die ze hebben. Vastgezet in de beelden die ze over elkaar hebben, maar vooral ook zichzelf vastgezet in de rol die ze hebben voor de groep. VAST VAST VAST. Wanneer dit de vibe is die we ontmoeten, is het eerste wat we doen, ruimte maken. Ruimte maken voor jezelf, ruimte maken voor iets anders mogen vinden, ruimte maken om anders te kijken, ruimte maken voor de verschillen tussen mensen, zodat er oplossingsruimte ontstaat. En met het ontstaan van ruimte kan vaak ook ontspanning mee komen.

Voor ons begint het met de check-in, vaak de game changer van de bijeenkomst. Een openend gesprek waarin iedereen op zijn/haar eigen tempo kan landen.

De magie van check-in is gelegen in de juiste vraag en de volledige samenvatting. De juiste vraag is de vraag waarin iedereen de ruimte kan nemen om te antwoorden precies zoals dat voor hem of haar klopt.

 

Bijvoorbeeld: wat vraagt jouw aandacht deze week? Hoe voelt het om hier te zijn? Wanneer is dit voor jou een geslaagde bijeenkomst? Geen interrupties of extra vragen aan degene die aan het inchecken is. Het antwoord op de check-in vraag dat iemand geeft is voor dat moment precies het juiste antwoord. Welkom, precies zoals je hier nu bent, met alles wat nu bij je hoort. Niet meer en niet minder. Aan het einde van de check-in worden hardop alle stemmen samengevat die je hoorde bij het inchecken. Dit is de groep op dit moment. En dat is het potentieel.

 

Wanneer we verderop in een teambijeenkomst merken dat iedereen hetzelfde lijkt te denken over iets, of dat er veel consensus lijkt te zijn, werken we met de vraag: “En wie zit er nog op een heel ander idee?” “Of wie denkt er heel anders over?”. Probeer het! En kijk hoe mensen de gecreëerde ruimte omarmen! Spreekt iemand zijn bezorgdheid of ongenoegen uit? Zet het niet weg als vervelend. Maak gebruik van de wijsheid die erin verscholen zit en stel deze magische vraag aan de groep: “Wie herkent dit?”. Verspreid het en kijk hoe mensen contact maken en zich gewaardeerd voelen.

En het doet wonderen als je de sessie afsluit met de vraag: “waar ben jij dankbaar voor?” of “wat heb jij geleerd van je collega’s?”.

Ook interessant voor jou