Transities

In transit? Enjoy the ride!

Bovenstroom

versus onderstroom

Veranderen doen we ons hele leven lang, meestal vanzelf en moeiteloos. Bij geplande transities gaat het over de kunst van het loslaten van datgene wat in de weg is komen te staan van de natuurlijke, moeiteloze verandering. Zodat de organisatie alsnog haar natuurlijke pad kan volgen. Door je niet alleen te richten op de bovenstroom (procedures/processen/functies), maar ook te kijken naar de onderstroom van de verandering. Naar die onbewuste, impactvolle dynamieken en patronen die elke organisatie in zich heeft. Gedoe komt er toch wel, des te beter dat jij dat dan kunt voorspellen en bespelen.

Willem Beekman

Bioloog

De dwangmatige groeigedachte in onze economie is: groter groeien. Maar in de plantenwereld is er een moment dat het juist gaat om ‘kleiner groeien’, als voorwaarde om tot bloei te kunnen komen.

De juiste golf

om mee te surfen

Het gaat erom om de juiste golf te vinden en dan mee te ‘surfen’ op dat wat zich al op de onderstroom in werking heeft gezet. Daarvoor zullen, verrassend genoeg, meestal eerder blokkades moeten worden opgeheven, dan dat er met kracht nieuwe ideeën moeten worden doorgevoerd.

RAAF&KOEKOEK begeleidt teams in dit proces om hun eigen organisatiepatronen te herkennen en ze te zien voor de functie die ze hebben. Los te laten waaraan vastgehouden wordt. Vertrouwen en uithoudingsvermogen te hebben wanneer ze het niet weten. En de wijsheid die in de weerstand zit, te benutten.

Iets voor jouw organisatie?

Neem contact met ons op voor de mogelijkheden!

Contact